Kirkkoherran katsaus talousarvio 2022
HYVÄ MIELI - KRISTUKSEN MIELI
”Olkoon teillä sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli” Fil.2:5.
Suomessa ja koko maailmassa on alkamassa kolmas koronavuosi. Toimintasuunnitelman johdantoa kirjoitettaessa uudet koronarajoitukset ovat astumassa voimaan. Ennusteet joulun ajasta ja vuoden 2022 alusta kertovat, että erilaiset toiminnan uudelleen järjestelyt jatkuvat ainakin uuden toimintavuoden alku kuukausina.
Ylitorniolaisille ihmisille, etenkin lapsille ja ikäihmisille sekä kodeille ja työyhteisöille vuoden 2020 maaliskuusta alkanut poikkeusolojen aika on ollut kuluttavaa aikaa. Seurakunta työyhteisönä ja toimintayhteisönä on tässä poikkeustilanteessa mukana sekä osallisena, että uuteen tilanteeseen sopeutujana ja sopeutumisen tukijana. Samat huolet, pelot ja epävarmuus, jotka ovat todellisuutta ympäröivässä yhteiskunnassa ovat todellisuutta myös seurakunnassa. Seurakunnan erityisenä tehtävänä on vaikeiden elämäntilanteiden ja epävarman tulevaisuuden keskellä luoda tulevaisuuden toivoa rohkaista elämään kristityn ihmisen elämää. Vaikeina aikoina tämä tehtävän merkitys korostuu.
Kristuksen mieli ja hyvä mieli kuuluvat elimellisesti yhteen. Kristus ei jäänyt sivustakatsojaksi tai vierestä aplodeeraavaksi kannustajaksi elämässään kamppailevalle ihmiselle. Hän tuli vierellä kulkijaksi, auttajaksi, pelastajaksi ja syntien sovittajaksi. Filippiläiskirjeen mukaan hän otti orjan muodon auttaakseen meitä. Kristuksen mieli seurakunnassa on yksinkertaisimmillaan hyvän mielen saamista ja jakamista omassa lähipiirissä. Se voi olla vaikkapa elämän moninaisuuden arvostamista, muutoksen tukemista ja hylätyksi tulemista vastaan kamppailemista. Evankeliumi armosta ja anteeksiantamuksesta konkretisoituu hyvin arkisissa valinnoissa ja teoissa.
Kuluvan toimintavuoden aikana sekä kokonaiskirkko että oma Oulun hiippakunta ovat päivittäneet toimintastrategiaansa ”Ovet auki” – strategian mukaisiksi. Ylitornion seurakunnassa strategian päivitystyö on käynnistynyt ja se saataneen päätökseen vuoden 2022 alkupuolella. Ensi vuoden toiminnan järjestelyissä uudet strategiset linjaukset tulevat kuitenkin jo näkymään.
Pienellä paikkakunnalla seurakunta on historiallisesti ollut luonnollinen osa yhteisön toimintaa. Kautta aikojen papit, kanttori, diakoniatyöntekijät sekä lasten ja nuorten kerhojen pitäjät ovat kulkeneet ihmisten keskellä ja osallistuneet perheiden elämän taitekohtien tapahtumiin sekä kylien tapahtumiin. Perinteisesti seurakunta on ollut jopa näiden juhlien ja tapahtumien aktiivinen toimija tai tapahtumajärjestäjä. Puhe jalkautumisesta ihmisten keskelle ei ole tämän päivän keksintö.
Nykyaika tuo kuitenkin jalkautumiselle uudet haasteet. Jo parin vuosikymmenen ajan on ollut yksi megatrendi, joka on näkynyt pienilläkin paikkakunnilla – myös Ylitorniolla. Perinteinen kokoava toiminta sekä kirkkotilassa että muissa tiloissa sekä kylillä kerää yhä harvenevaa ihmisjoukkoa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että uskonnollinen pohdinta tai elämän rajoihin ja tuonpuoleiseen liittyvät kysymykset olisivat loppuneet tai edes vähentyneet. Ne ovat muuttaneet muotoaan tai saaneet uusia ilmenemismuotoja. Pienellä paikkakunnalla seurakunnan voimavarat eivät riitä siihen, että kovin usein järjestetään sellaisia megatapahtumia, jotka kokoavat suuria ihmisjoukkoja yhteen, mutta edelleen paikkakunnalla järjestetään tapahtumia.
Ovet auki strategian yksi päämäärä on avata seurakunnan ovia sillä tavoin, että seurakunta tulee yhä vahvemmin oman sanomansa ja oman toimintansa kanssa mukaan paikkakunnan muihin tapahtumiin. Seurakunta on ikään kuin ”kanssatoimija” kunnan ja järjestöjen kumppanina. Tapahtumajärjestäjien kanssa on mahdollista sopia pelisäännöistä, joilla seurakunta on mukana enemmän kuin mainoksena tai läsnäolevana esittelypöytänä. Seurakunnan työntekijöillä on ammattitaitoa ja osaamista olla läsnä aktiivisina toimijoina. Tämän ohella tarvitaan kuitenkin myös sitä, että omaa toimintaa kehitetään nykyaikaiseen toimintaympäristöön sopivaksi. Uusien toiminta-alustojen haltuunotolla sekä yhteistyöllä naapuriseurakuntien ja valtakunnallisten kirkollisten toimijoiden kanssa saadaan vahvemmat hartiat ja kuuluvampi ääni oman ydinsanoman - evankeliumin esillä pitämiseen.
Toimintavuoden 2022 aikana pyritään vakiintuneen ja laadukkaan toiminnan lisäksi avaamaan uusia linjoja mm. seuraavilla tavoilla. Uuden kunnan johtajan kanssa on sovittu, että alkuvuodesta pidetään kunnan ja seurakunnan avaintoimijoiden kanssa yhteistyöpalaveri, jossa sovitaan ja kirjataan yhteistyön suuntalinjat lähivuosiksi. Vuoden aikana osa jumalanpalveluksista tuodaan ulos kirkkorakennuksista. Seurakunnan jumalanpalvelukset tuodaan useammin ihmisten keskelle ja erityisesti niissä tavoitteena on järjestää sisällöllisesti tähän päivään päivitettyjä ja osallistujaryhmän mukaan rakennettuja jumalanpalveluksia. Seurakunnassa järjestetään kylillä ”Hyvän mielen” – iltoja, joiden tavoitteena on, että seurakuntalaiset tulevat rohkeasti yhteen ja osallistuvat iltojen ohjelmiin. Naapuriseurakuntien kanssa tiivistetään toiminnallista yhteistyötä. Pellon seurakunnan kanssa on sovittu, että alkuvuodesta pyritään sopimaan diakonian yhteistyöstä. Tornion seurakunnan kanssa on sovittu Metallimessuun osallistumisesta ja Tuhlaaja Poika – kirkkonäytelmän tilaamisesta. Lisäksi tavoitteena on olla mukana valtakunnallisessa Missio-tapahtumassa syksyllä -22. Jumalanpalvelusten ja tapahtumien striimaamista kehitetään sekä seurakunnan some-viestintään panostetaan ja se pyritään tekemään luonnolliseksi osaksi jokaisen työntekijän arkista toimintaa.
Iso ratkaistava kysymys toimintavuoden aikana on toimintatilakysymys. Seurakuntakodin tulevaisuus ja mahdolliseen väistötilaan siirtyminen on ratkaistava pikaisesti. Ratkaisuja etsittäessä tulee pystyä rohkeasti katsomaan tulevaisuuteen ja on arvioitava sitä, minkälaiset ratkaisut palvelevat sitä seurakuntaa, joka kokoontuu yhteen ja toimii 10 – 20 vuoden kuluttua.
Seurakunnan tilinpäätös on saatu tasapainoon metsänmyynti- ja sijoitustuotoilla, mikä ei voi olla pysyvä ratkaisu. Yksi suurimpia tulevaisuuden haasteita on löytää keinot talouden pitkäjänteiseen tasapainottamiseen ilman, että toimintaa merkittävästi supistetaan. Keinovalikoimasta ei voi sulkea pois myöskään radikaaleja hallinnollisia tai seurakuntarakenteita koskevia ratkaisuita. Näissä pitkälle viedyissä yhteistyökysymyksissä Ylitornion seurakunta ei kuitenkaan voi edetä yksinään. Ne edellyttävät yksimielisyyttä mahdollisten yhteistyöseurakuntien hallinnossa ja asioiden hyvää ja avointa valmistelua, jossa huomioidaan myös seurakuntalaisten toiveet ja pelot. Syksyllä 2022 käydään seurakuntavaalit, joiden valitsemille luottamushenkilöille jää iso vastuu mahdollisissa uusissa rakenneratkaisuissa.
Hyvää ja siunattua uutta toimintavuotta 2022
Matti Salminen, kirkkoherra