Ylitornion vanha hautausmaa

Alkkulanraitti 8 , 95600 Ylitornio

Ylitornion vanha hautausmaa on piirretty kartaksi vuosien 1928 - 1934 aikana. Hautausmaan alkuperäisen kartan kopio on seurakuntakodin seinällä.

Hautausmaa on tunnettu metsäisestä olemuksesta ja jyrkästä rinteestä.  Vaikka hautausmaa on vanha, on se edelleen aktiivisessa käytössä. Hautausmaa on yksikerroksinen ja alunpitäen suunniteltu vain arkkuhautauksiin. Uurnahautauksien yleistyessä, on hautausmaalle vuosien aikana haudattu sukuhautoihin paljon uurniakin.

Liikkuminen

Hautausmaa on kauneudestaan huolimatta vaikeahko kulkuinen. Rinne on jyrkkä ja matka hautausmaan ylöosaan on satoja metrejä pitkä.  Hautausmaalle on ajoneuvoilla ajo sallittu rajoitetuin ehdoin . Ajoväylä on liikennemerkillä ohjattu.  Pääsääntöisesti hautausmaan kulkuväylät ovat tehty jalankulkijoille.

Hautausmaan asfaltoitu osa on tarkoitettu tarvittaessa moottoriajoneuvoille klo 9 -18 välisenä aikana.  Ajoneuvolla liikkuessa  on noudatetava erityistä varovaisuutta ja maastoliikennelakia.

Talvikunnossapidossa ovat hautausmaan pääkäytävät ja hautaustapahtumassa tarvittavat käytävät. Erikoispyhinä pyritään mahdollisuuksien mukaan mahdollistamaan kulkeminen talvikunnossapidon ulkopuolisille käytäville.

Muistomerkit

Hautausmaan muistomerkkien ehdoista on kerrottu sivulla muistomerkit.

Peruskunnostus 2020

Hautausmaalle on tehty merkittävä peruskunnostus kesällä 2020. Urakoitsijana kohteessa toimi  paikallinen yritys Maanrakennus ja -kuljetusliike Arvo Riekkola Oy. Työn laadusta vastasi Jari Riekkola. Suunnitelusta vastasi E-City Ladsscape & Art Elina Söderström.

Erityistä

Hautausmaalle on haudattu Yiltornion seurakuntaa palvelleita kirkkoherroja:
Juho Kiviharju, Antti Holmström, Albert Heickel ja Lauri Mustakallio

Vanhalla hautausmaalla viimeisessä leposijassa lepää mm.

Jääkäri Isakson Erik Magnus
Jääkäri Saarela Fredrik