Sankarivainajien hautausmaa

Alkkulanraitti 8 , 95600 Ylitornio

Rukoileva äiti patsas

Sankarivainajien hautausmaa on siunattu käyttöön vuonna 1940. Ylitornion sankarihautausmaahan on haudattu 220 vainajaa.

Sankarivainajien hautausmaalla on kädet ristissä, polvillaan istuva, nimeltään  Rukoileva äiti -patsas. Rukoileva äiti -patsaan veisti kuvanviestäjä Kalervo Kallio.  Patsas paljastettiin 18.5.1958.  Patsas on pronssiin valettu 210 cm korkea veistos, joka on sijoitettu mustalle graniittiselle alustalle.

Sankarivainajien haudoilla jokaisen vainajna kohdalla on  harmaagraniittiset tyynykivet,  joihin on kirjoittettu vainajan sotilasarvo, etu- ja sukunimi, syntymäaika, kuolinaika sekä kaatumispaikka. Kaikkien Ylitorniolaisten isänmaan puolesta vuosina1939-1944 kaatuneiden tiedot on kerättynä tauluun, joka on  näkyvälä paikalla Ylitornion seurakuntakodilla.

Peruskunnostus 2019

Hautausmaalle on tehty merkittävä peruskunnostus kesällä 2020. Urakoitsijana kohteessa toimi  paikallinen yritys Riekkola Infra Oy. Työn laadusta vastasi Ismo Riekkola. Suunnitelusta vastasi E-City Ladsscape & Art Elina Söderström.

Vapaussodan sankaripatsas

Vapaussodan sankaripatsaan kaiverruksissa on todettu olevan virheellistä tai puutteellista tietoa. Korjattu tieto on lisätty erillisillä tyynykivillä patsaan viereen syksyllä 2020.

Sankarivainajien hautausmaa on Ylitornion kirkon sisäpihalla.