Arkkualba

2.10.2020 09.01

Arkkualba ylitorniolaisille

Arkkualba tai arkkupeitto on arkun päälle levitettävä vaate. Sitä on käytetty Suomessa 1800-luvulle saakka. Nykyisin tapa on jälleen yleistymässä muidenkin kuin sotilashenkilöiden tai valtion merkittävien henkilöiden siunaustilaisuuksissa.

Arkkualballa halutaan korostaa ihmisten samanarvoisuutta Jumalan edessä ja sitä voidaan käyttää sekä tuhka- että arkkusiunauksissa.

Seurakunnassa on pari vuotta kehitetty ja laajennettu hautatoimen palveluita.  Yksi palvelun laajennuksista on arkkualban saaminen siunattavien vainajien käyttöön Ylitorniolle.  Arkkualba toteutetaan seurakunnan ja kunnan yhteistyönä Jaana Fivan projektoimana hankkeena.

Alba valmistetaan ylitorniolaisin voimin Meän opiston kurssina, jossa ohjaajana toimii alban taiteellinen suunnittelija Hanna-Maija Sandqvist. Odotamme  innolla kaikkia kurssille osallistujia! Seurakunta huomioi teidät osallistumisesta arkkualban valmistamiseen.

Albaa säilytetään Ylitornion kirkossa, josta se on haluttaessa käytettävissä kaikkien Ylitorniolla ja Meltosjärvellä siunattavien vainajien arkun peitteenä.
Alban valmistumisesta ilmoitamme erikseen.