Messu

su 19.5. klo 11.00
Helluntai

Ylitornion kirkko

Tervetuloa messuun

Helluntai

Pyhän Hengen vuodattaminen
Helluntain ajankohta määräytyy Apostolien teoissa (Ap. t. 2) kuvatusta Pyhän Hengen vuodattamisesta, joka tapahtui Kristuksen ylösnousemuksen jälkeisenä juutalaisten helluntaina. Juutalaiset viettävät helluntaijuhlaansa 50. päivänä pääsiäisestä. Juhlan suomenkielinen nimi on saatu ruotsin kielen ilmauksesta helig dag (= pyhä päivä). Monissa kielissä juhlan nimi pohjautuu kreikan sanaan pentekoste (= viideskymmenes).

Juutalaisten helluntai oli sadonkorjuun ja 100-luvulta jKr. myös lain saamisen juhla. Kristillisessä helluntaissa tulivat keskeisiksi aiheiksi Pyhän Hengen saaminen ja Hengen toiminta sekä alkuseurakunnan ja koko Kristuksen kirkon synty. Helluntaina toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet. Varhaisessa kirkossa helluntai oli pääsiäisen ohella toinen vuoden kastepäivistä.

Helluntaiaattoon huipentuu helatorstaista alkava Pyhän Hengen odottaminen. Sen iltaan sopii juhlaan valmistava iltajumalanpalvelus tai iltarukous (vesper).

Helluntain raamatuntekstit puhuvat Pyhästä Hengestä lupauksena ja lahjana. Hänet on lähetetty meille puolustajaksi, auttajaksi ja lohduttajaksi. Tässä Hengessä Kristus on kirkossaan jatkuvasti läsnä. Pyhä Henki liittää maailman kaikki kristityt Kristuksen kirkkoon, yhteen Herraan ja yhteen uskoon. Näin helluntain sanoma merkitsee vastakohtaa sille hajaannukselle, mikä on kuvattu kertomuksessa Babylonin tornista.

Raamatun tekstit: Joel 3:1-5; Ap. t. 2:1-13; Joh. 3:16-21

Laulamme virret: 125, 704, 126, 119:1-5, 948, 746, 567

Kolehti kerätään Lasten ja nuorten koulutuksen tukemiseen kriisitilanteissa Kirkon Ulkomaanavun kautta.
https://www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/

Keräyslupa RA/2019/723, voimassa 1.1.2020-31.12.2024

Messussa laulaa Ylitornion mieslaulajat, Pekanpään kyläläiset palveluvuorossa.

Messun jälkeen kunniakäynti sankarihaudoilla.
  • Jumalanpalvelukset ja uskonelämä Jumalanpalvelukset ja uskonelämä

striimilinkki Linkki avautuu uudessa välilehdessä